• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Laura Birsan

  • Acasa
  • Food
    • Aperitiv
    • Mic dejun
    • Pranz
    • Cina
    • Desert
    • Nutritie
    • Vegetarian
    • Baby friendly
  • Sport
    • Activitati
    • Antrenamente
  • Utile
  • Despre mine
Prima pagină » Food » Untul ghee, cel mai sănătos pentru gătit

Untul ghee, cel mai sănătos pentru gătit

8 iunie 2020 by Birsan Laura Lasă un comentariu

În Antichitate, în bucătaria Indiană se folosea des untul clarificat, cunoscut și sub denumirea de Ghee, cuvânt ce provine din sanscrită. În medicina Ayurvedică, Ghee era considerat elixir, datorită multitudinilor de beneficii pe care le are.

Untul Ghee este obținut exclusiv din unt, din lapte de vacă, fiind o grăsime pură, cu un gust deosebit, fără urme de apă, lactoză, cazeină sau alte impurități.

Principalele beneficii care merită menționate sunt:

  • Untul Ghee este bogat în vitamina A și E, conform profilului nutrițional al acestuia.
  • Complex nutritiv. Ghee este bogat în acizi grași, pe care îi materializează în energie pentru organism.
  • Susține digestia și sistemul imunitar. Ghee este bogat în acid buric care susține producerea de celule (limfocite) T killer, celule ce țin de sistemul imunitar. Totodată, acidul buric stimulează secreția de acid gastric care ajută în procesul digestiv.
  • Fără lactoza și cazeină. Aliment ce poate fi consumat și de cei cu intoleranță la lactoză fără a îi afecta, datorită conținutului pur al untului obținut prin modul de preparare.
  • Punct ridicat de ardere (250⁰C). Poate fi gătit sub toate formele, fără a se descompune în radicali liberi, cum este în cazul majorității uleiurilor.
  • Simplu de păstrat. Ghee nu este deloc pretențios când vine vorba de păstrare, acesta putând fi depozitat în frigider sau la temperatura camerei, fără să își modifice calitatea nutritivă, singura schimbare survenită fiind soliditatea.

Preparare Ghee pas cu pas:

Pasul 1: Fiecare alege cantitatea de unt pe care vrea să o folosească. Recomandat este ca untul să fie peste 80% grăsime și fără sare. Eu am avut la dispoziție 2 pachete de unt, cu 82% grăsime pe care le-am folosit în obținerea untului Ghee. Înainte de toate, am pus o oală cu apă pe foc să fiarbă, ca apoi să aplic tehnica de topire a untului la bain-marie.

Pasul 2: După ce apa a început să fiarbă, am adaugat untul tăiat cubulețe pe care l-am pus într-un castron de inox, urmând ca apoi acest castron să îl așez deasupra oalei cu ape fierte.

Pasul 3: Lăsăm untul să se topească, fără a amesca în el, deoarece acesta când se topește se separă pe straturi, la fund rămânând conținutul de cazeină. Deasupra o să facă o spumă, pe care eu aleg să o îndepărtez cu o lingură, fără a atinge fundul vasului. Chiar dacă mai rămâne spumă, nu este o problemă, orice impuritate rămasă o să fie eliminată atunci când vom strecura uleiul.

Pasul 4: În continuare, odată ce untul este topit, putem începe procesul de strecurare. Eu am ales o sită foarte fină în care am adăugat straturi de tifon. Ulterior, am pus sita deasupra unui castron.

Pasul 5: Cu un polonic, am început să iau încet, fără a atinge fundul vasului, câte puțin ulei pe care l-am pus în sita cu tifon. Am urmat acest proces până am epuizat cantitatea de ulei ce trebuia strecurată.

Pasul 6: Odată strecurat tot uleiul, l-am depozitat într-un borcan curat și uscat. Acesta poate fi depozitat după răcire, atât în frigider, cât și în bucătărie, la temperatura camerei fără să îi afecteze calitatea nutritivă.

Pe curând!😊

Articole Asemanatoare

  • Conținutul farfuriei – calitate nutritivă și contrast cromaticConținutul farfuriei – calitate nutritivă și contrast cromatic
  • Norișori pufoși din ouăNorișori pufoși din ouă
  • Granola de casă – un mix de cereale, fructe și oleaginoaseGranola de casă – un mix de cereale, fructe și oleaginoase
  • 3 ingrediente de success – ALIMENTAȚIE, SPORT și CUNOAȘTERE3 ingrediente de success – ALIMENTAȚIE, SPORT și CUNOAȘTERE
Summary
recipe image
Recipe Name
Untul ghee, cel mai sănătos pentru gătit
Author Name
Laura Bîrsan
Published On
2020-06-08
Preparation Time
15
Cook Time
30
Total Time
45

Din categoria: Food, Nutritie, Utile Etichete: alimentatie, cum se face unt ghee, fara cazeina, fara lactoza, ghee, nutritie, preparare unt ghee, reteta unt ghee, ulei gatit, ulei natural, unt, unt ghee

Articol anterior: « Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o conservă de pește
Articolul urmator: Norișori pufoși din ouă »

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Hei,

Bine ai venit la mine pe blog!😊

Eu sunt Laura și mă bucur ca ești aici, pe blogul meu, unde o să împărtășesc cu tine pasiunile mele – gătitul, sportul și spectrul care ține de echilibrul interior, cunoașterea de sine și dezvoltare personală. O să-ți povestesc o parte din experiențele și cunoștințele mele, tot ce m-a ajutat sau mi-a plăcut și cred că ar putea să te intereseze și pe tine.

Te aștept cât mai des pe aici. Pe curând!😊

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Fii la curent cu noutățile

Găsești mai multe pe Instagram

🛳🌊 🛳🌊
💃🏽 💃🏽
Pro TV Buyram Party💃🏽🎉 Pro TV Buyram Party💃🏽🎉
💃🏽 💃🏽
Sofica frumusica❤️ #goddaughter Sofica frumusica❤️ #goddaughter
beach hair 👩🏽‍🦱 beach hair 👩🏽‍🦱
beautiful garden of Paleokastritsa Monastery 🌸🌳🍃
🏝🌞 🏝🌞
Sangria time🍷 #corfu Sangria time🍷 #corfu
Follow on Instagram

Caută pe Blog

Copyright © 2023 · Laura Birsan | Creare Site