În Antichitate, în bucătaria Indiană se folosea des untul clarificat, cunoscut și sub denumirea de Ghee, cuvânt ce provine din sanscrită. În medicina Ayurvedică, Ghee era considerat elixir, datorită multitudinilor de beneficii pe care le are.
Untul Ghee este obținut exclusiv din unt, din lapte de vacă, fiind o grăsime pură, cu un gust deosebit, fără urme de apă, lactoză, cazeină sau alte impurități.
Principalele beneficii care merită menționate sunt:
- Untul Ghee este bogat în vitamina A și E, conform profilului nutrițional al acestuia.
- Complex nutritiv. Ghee este bogat în acizi grași, pe care îi materializează în energie pentru organism.
- Susține digestia și sistemul imunitar. Ghee este bogat în acid buric care susține producerea de celule (limfocite) T killer, celule ce țin de sistemul imunitar. Totodată, acidul buric stimulează secreția de acid gastric care ajută în procesul digestiv.
- Fără lactoza și cazeină. Aliment ce poate fi consumat și de cei cu intoleranță la lactoză fără a îi afecta, datorită conținutului pur al untului obținut prin modul de preparare.
- Punct ridicat de ardere (250⁰C). Poate fi gătit sub toate formele, fără a se descompune în radicali liberi, cum este în cazul majorității uleiurilor.
- Simplu de păstrat. Ghee nu este deloc pretențios când vine vorba de păstrare, acesta putând fi depozitat în frigider sau la temperatura camerei, fără să își modifice calitatea nutritivă, singura schimbare survenită fiind soliditatea.
Preparare Ghee pas cu pas:
Pasul 1: Fiecare alege cantitatea de unt pe care vrea să o folosească. Recomandat este ca untul să fie peste 80% grăsime și fără sare. Eu am avut la dispoziție 2 pachete de unt, cu 82% grăsime pe care le-am folosit în obținerea untului Ghee. Înainte de toate, am pus o oală cu apă pe foc să fiarbă, ca apoi să aplic tehnica de topire a untului la bain-marie.
Pasul 2: După ce apa a început să fiarbă, am adaugat untul tăiat cubulețe pe care l-am pus într-un castron de inox, urmând ca apoi acest castron să îl așez deasupra oalei cu ape fierte.

Pasul 3: Lăsăm untul să se topească, fără a amesca în el, deoarece acesta când se topește se separă pe straturi, la fund rămânând conținutul de cazeină. Deasupra o să facă o spumă, pe care eu aleg să o îndepărtez cu o lingură, fără a atinge fundul vasului. Chiar dacă mai rămâne spumă, nu este o problemă, orice impuritate rămasă o să fie eliminată atunci când vom strecura uleiul.

Pasul 4: În continuare, odată ce untul este topit, putem începe procesul de strecurare. Eu am ales o sită foarte fină în care am adăugat straturi de tifon. Ulterior, am pus sita deasupra unui castron.

Pasul 5: Cu un polonic, am început să iau încet, fără a atinge fundul vasului, câte puțin ulei pe care l-am pus în sita cu tifon. Am urmat acest proces până am epuizat cantitatea de ulei ce trebuia strecurată.

Pasul 6: Odată strecurat tot uleiul, l-am depozitat într-un borcan curat și uscat. Acesta poate fi depozitat după răcire, atât în frigider, cât și în bucătărie, la temperatura camerei fără să îi afecteze calitatea nutritivă.

Pe curând!😊

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns