Relația mea cu sportul a fost pasageră. Începeam sala sau o activitate fizică, mă ținea o lună – două și, ulterior, renunțam. O luam de la capăt și tot așa, era ca un cerc vicios.
Cunoșteam beneficiile sportului, însă alimentarea motiviației pentru a fi perseverentă lipsea și, astfel, renunțam după o perioadă scurtă de timp. Atunci am început cu pași mici. Mai întai am indentificat ce îmi plăcea – să fac sport dimineața datorită starii energice și pozitive pe care mi-o inducea, să fac sport în natura atunci când vreme îmi permite, să îmi construiesc circuite antrenante acompaniate de un playlist dinamic.
Pe măsură ce am indentificat ce tip de antrenament mă definește și cum îmi place să îmi desfășor activitatea sportivă, perseverența a venit în mod natural. Treptat, rezultatele au început să apară și nu au făcut decât să mă motiveze. Primele îmbunătățiri observate au fost energia și buna dispoziție pe care le aveam pe tot parcursul zilei, lipsa insomniei, reducerea episoadelor anxioase, creșterea încrederii de sine și aspecte de natură fizică – reducerea stratului adipos, definirea mușchilor și tonifierea.
Dacă și tu te confrunți cu situații în care nu îți găsești motivația pentru a continua să faci sport, îți recomand ca prim pas să identifici următoarele aspecte care te ajută să îți definești stilul preferat și mediul de lucru:
- Stilul: recreativ (yoga, pilates, plimbări în natură, înot) sau dinamic (circuite sală, jogging, fitness, tenis de câmp etc)
- Spațiul: indoor (săli de sport, acasă) sau outdoor (natură)
- Companie: sigur sau colectiv
- Suport: antrenor, clase sau cont propriu
- Perioada zilei: dimineața, prânz, seara
- Obiectiv: parte din stil de viață, reducerea anixietății, slăbire, tonifiere, creștere masă musculară, creștere în greutate, performanță
Când ți-ai identificat propriul stil de a face sport, îți poți ajusta obiectivele și planifica timpul în funcție de acestea.
La finalizarea fiecărui antrenament, îți recomand să îți notezi 3 efecte sau stari pozitive pe care le-ai remarcat și care te determină să continui activitatea fizică. Când simți că perseverența îți este amenințată de propria conștiintă, gândesțe-te la cele 3 stări pe care le-ai indentificat și sigur nu o să mai vrei să renunți. Sunt de părere că dacă transformi o activitate într-o rutină, devine un obicei, la fel de simplu si normal ca spălatul pe dinți.
Sper să îți fie de folos sfaturile mele. Pe curând!😊

Lasă un răspuns