În bucătăriile multora dintre noi se regăsește scorțișoara, un ingredient apreciat pentru gustul, mirosul și proprietățile sale asupra sănătății.
De când se folosește scorțișoara?
Condimentul datează încă din perioada Egiptului Antic, considerat ceva rar și prețios, care era oferit ca ofrandă regilor. În medicina Ayurvedică, scorțișoara era considerată un leac universal, datorită spectrului vast de acțiune pe care îl are.
Cum este obținută scorțișoara?
Scorțișoara provine din scoarța interioară a unui soi de arbore, numit Cinnamomum. Scoarța este decojită, lăsată apoi la uscare până ce se încolăcește și, astfel, iau naștere celebrele bețe de scorțișoară. Există, de asemenea, și varianta de scorțișoară pudră care este des întâlnită, obținută prin măcinarea bețișoarelor.

Care sunt beneficiile consumul de scorțișoară?
Scorțișoara este o sursă de substanțe benefice organismului uman, fiind folosită ca ingredient în preparate alimentare, cât și în practicile medicinale.
- Reglează nivelul de glucoză din sânge, îmbunătățind indicatorii glicemici.
- Conținut bogat de antioxidanți. Compoziția scorțișoarei este bogată în antioxidanți, precum polifenoli, flavonoizi, care protejează organismul împotriva stresului oxidativ.
- Proprietăți antiinflamatorii, datorită conținutului de antioxidanți. Scorțișoara poate avea un efect benefic în tratarea durerilor, febrei musculare sau a durerilor menstruale.
- Proprietăți antibacteriene, antivirale și antiseptice.
Scorțișoara Cassia sau Ceylon: care sunt diferențele și ce alegem?
În prezent, există mai multe tipuri de scorțișoară, însă cele mai întalnite sunt soiurile Cassia și Ceylon. Cu toate că ambele soiuri provin din aceeași familie, sunt prezente diferențe la nivel de gust, miros, culoare, originea arborelui și, nu în ultimul rând, calitatea substanțelor din compoziția acestora. Criteriul cel mai important și care are efect asupra sănătații noastre îl reprezintă conținutul de cumarină prezent în ambele soiuri, dar în concentrații total diferite. Conform cercetărilor, scorțișoara Ceylon prezintă o concentrație mică de cumarină de aprox. 0.004%, în comparație cu scorțișoara Cassia a cărei concentrație de cumarină este de aprox. 1%. O cantitate foarte mare de cumarină poate afecta ficatUL și sistemul nervos.

Cel mai ușor mod de identificare a tipului de scorțișoară atunci când o achiziționezi o reprezintă țara de origine a acesteia. Dacă aceasta provine din India sau Sri Lanka este scorțișoara ale căror proprietăți sunt benefice pentru organismul uman. Însă, avand în vedere că originea scorțișoarei nu este trecută pe toate produsele disponibile pe piață, îți recomand scorțișoara Ceylon pe care o poți achiziționa de aici.
Sper să-ți fie de folos informațiile! 😊
Pe curând!😊

Articole Asemanatoare


Lasă un răspuns