Sportul are multe beneficii asupra sănătății organismului, fiind recomandat să îl integrezi în rutina ta zilnică, dar în aceeași măsură trebuie să te asiguri că execuți exercițiile corect, că ai postura corectă și, nu în ultimul rând, că respiri corespunzător. O respirație greșită sau superficială te va consuma de energie și te va epuiza mai mult decât efortul în sine. Din experiența proprie, respirația în timpul activității sportive a fost cea mai dificilă parte și, totodată, cea mai epuizantă.
Un subiect la prima vedere pueril, dar, totuși, complex când trebuie să îl evaluezi. Fără îndoială, toți știm să respirăm, dar întrebarea este câți dintre noi respirăm cum trebuie când facem sport sau când suntem în repaus. O respirație incorectă nu înseamnă numai oboseală și durere în gât, ci și un antrenament incorect, un corp încordat și o lipsă de confort pentru organism. O tehnică corectă de respirație contribuie la îmbunățirea sistemului cardiovascular și respirator, facilitând procesul de relaxare și de eliminarea a stresului și a stărilor de anxietate.
În urma antrenamentelor fitness la I’m FIT, Ploiești, am învățat că respirația în timpul efortului fizic trebuie să se desfășoare în felul următor:
- Inspiri când corpul este în repaus, atunci când te pregătești să execuți exercițiul sau urmatoarea mișcare.
- Expiri când execuți exercițiul sau mișcarea, atunci când corpul este supus unui efort mai intens.
Pe lângă acest mod corect de a respira, tot la I’m Fit, Ploiești, am învățat că cel mai sănătos pentru organism este să aplic respirația diafragmatică, indiferent că fac sport sau sunt in repaus.
Respirația diafragmatică cunoscută și sub denumirea de respirație abdominală sau respirație yoghină presupune implicarea diafragmei în procesul de oxigenare. Practic, atunci când inspiri, diafragma se contract și coboară, creând mai mult spațiu în cavitatea toracică, permițând plămânilor să își mărească volumul. Când expiri, se întâmplă contrariul, diafragma se relaxează și se mișcă în sus, în cavitatea toracică. În termeni populari, respirația diafragmatică presupune permiterea oxigenului până în abdomen, până când acesta se umflă. Când inspiri trebuie să ți se umfle burta, în timp ce atunci când expiri abdomenul se retrage.

Pentru a înțelege mai bine cum trebuie executată respirația diafragmatică privește un bebeluș sau un copil de până în 4 ani. Vei observa că odată ce inspiră oxigen, copilului i se umflă burta, iar acest lucru se datorează respirației corecte de tip diafragmatic. Această practică este cunoscută și în yoga, fiind recunoscută de yoghini pentru multiplele beneficii.
Pricipalele beneficii ale respirației diafragmatice sunt:
- stimulează sistemul digestiv
- îmbunătățește performanțele mentale
- stimulează relaxarea profundă
- ameliorează durerile de cap
- îmbunătățește postura
Cu toții am respirat așa, însă pe parcursul vieții mulți dintre noi ne-am ajustat respirația la un mod superficial, care implică doar partea superioară a corpului, adică doar până în plămâni. Din cauza asocierii abdomenului plat cu un corp atractiv, mulți dintre noi ne contractăm mușchii stomacului și nu permitem realizarea unei respirații de tip diafragmatic. În cele din urmă, acest tip de respirație superficială se transformă într-o respirație normală.
Îți recomand să încerci acest tip de respirație, chiar și când ești în repaus pentru a te obișnui cu ea, iar când vei face mișcare îți va fi mult mai ușor.
Pe curând! 😊

Foarte interesant si educativ acest articol!
Mă bucur că am putut să ajut cu o informație utilă😊