Peștele este un aliment sănătos, cunoscut și pentru beneficiile acestuia datorită sursei de omega 3.
Fiecare, în funcție de preferință, alege să îl achiziționeze proaspăt, congelat, la conservă sau sub alte forme. Deși, cel mai bine din punct de vedere nutritiv este varianta de pește proaspăt, se întâmplă ca în funcție de diverși factori să apelăm și la achiziționarea conservelor de pește. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău, dacă suntem atenți la anumite detalii.
Atunci când alegem să cumpărăm o conservă de pește, nu trebuie să ne ghidăm în funcție de preț. Dacă la alte alimente acest criteriu funcționează, în cazul acesta poate fi chiar înșelător.
Când vine vorba de conservele de pește, cel mai important criteriu este zona din care a fost pescuit. Această informație o găsim pe toate ambalajele produselor de acest tip, sub denumirea “zonă de pescuit” sau în lipsa acesteia, ne orientăm dupa codul FAO.

Ce este codul FAO?
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a adoptat în 1995 Codul de Conduită a Pescuitului Responsabil, care astazi este cunoscut sub denumirea de cod FAO, cod obligatoriu ce este prezent pe orice tip de conservă de pește. Numerele asociate codurilor FAO ne indică oceanul sau marea din care peștele a fost pescuit.

Cum alegem conservele de pește în funcție de codul FAO?
Pentru a ne asigura că peștele din conservă este o de o calitate superioară, fiind dintr-o zonă de pescuit sigură pentru consum, este recomandat să cumpărăm conserve din zone FAO despre care știm că sunt ape relativ curate.
Pe baza informațiilor furnizate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, codurile FAO cu numere peste 60 reprezintă zone ale Oceanului Pacific. În prezent, încă există îngrijorări că apele Pacificului sunt contaminate de substanțe radioactive, în urma accidentului nuclear de la Fukushima-Daiichi care a avut loc în 2011.
Cu toate acestea, toate produsele disponibile pe piață trec prin procese riguroase, controale de siguranță, toate cu scopul de a se asigura că produsele se încadrează în normle prevazute de lege. Astfel că, nu există nicio dovadă clară că vreun produs, fie el pește sau alt aliment din zona aceea, este radioactiv.
Important este să știm proveniența și gradul de calitate al produsului, iar fiecare este liber să decidă ce dorește să achiziționeze și, implicit, să consume. În ceea ce mă privește, aleg să ma feresc de conservele ce au cod FAO peste 60, din motivele enunțate anterior.
Pe curând! 😊

Articole Asemanatoare


Foarte interesant acest articol, despre acest aspect cred ca putina lume are cunostinta
Mă bucur că am putut informa despre un subiect neștiut și, totodată, de interes 🙂 Mulțumesc de feedback!