Productivitatea, stare de spirit și calitatea vieții sunt influențate în mod direct de către ritmurile circadiene. Cu siguranță, cunoști persoane care se încadrează în una dintre cele două categorii de oameni, cei matinali sau „păsările de noapte”. Eu, fără îndoială, mă încadrez în categoria celor matinali, activi și productivi în prima parte a zilei. Însă, această încadrare a mea în grupa celor matinali este influențată de ritmurile circadiene și, implicit, de ceasul meu biologic.
Ce sunt ritmurile circadiene?
Ritmurile circadiene sunt schimbările fizice, mentale și comportamentale ale unui individ, în decurs de 24 de ore, schimbări ce sunt produse de alternarea efectului lumină-întuneric sau zi-noapte. Dormitul noaptea și acțiunea de a sta treaz ziua este un exemplu de ritm circadian, în urma efectului lumină-întuneric sau zi-noapte.
În influență directă cu ritmurile circadiene stă nucleul supraschismatic (SCN), al cărui rol este de a controla și ghida ceasurile biologice ale organismului. Practic, acesta deține controlul a tuturor ceasurile biologice ale organelor și are grijă ca acestea să rămână sincronizate.
Ceasul biologic este același lucru cu ritmul circadian?
Nu, nu sunt același lucru, însă cele două sunt în strânsă legătură. Practic, ceasul biologic produce și reglează timpul ritmului circadian.
Ritmurile circadiene au impact asupra functionalității și sănătății corpului?
Da, ritmurile circadiene pot influența ciclul de somn-trezire, eliberarea de hormoni, obiceiurile alimentare și digestia, temperatura corpului, precum și alte funcții corporale importante.
Conform, Insitutului Național de Științe Generale din USA, ritmurile circadiene anormale sau cele perturbate de întreruperi pot avea efecte asupra sănătății, precum tulburări de somn, obezitate, diabet, depresie, tulburare bipolară sau tulburări afective sezoniere.
Care este legătura dintre ritmurile circadiene și somnul?
Ritmurile circadiene ajută la determinarea tiparelor noastre de somn. Nucleul supraschismatic controlează producția de melatonină, hormonul care este reponsabil cu inducerea somnolenței. Acesta primește informații legate de lumina la care este expus individul prin sistemul optic, care transmite informația de la ochi la creier. Când este mai puțină lumină sau deloc, ca de exemplu noaptea, nucleul supraschismatic dă comanda creierului de a produce mai multă melatonină, astfel că începi sa devii somnoros.
Recomandări pentru un stil de viață sănătos și pentru reglarea ritmului circadian
- Un program regulat de somn – conform cercetărilor legate de ritmul circadian este recomandat să se respecte zilnic aceeași oră de somn, cât și aceeași oră de trezire, astfel încât să nu fie afectat cesul biologic al organimsului și, implicit, ritmul circadian. Aparent, ziua de luni este perecepută de mulți dintre noi ca fiind neplăcută și dificilă, din cauză că peste weekend nu respectam îndeaproape orele de somn și ora de trezire, iar astfel se produce o dereglare la nivelul ritmului circadian. Toate aceste acțiuni ale noastre din timpul weekendului sunt vizibile lunea, la începutul săptămânii, atunci când corpul nostru se reacomodează cu rutina, iar ritmul circadian se recalibrează.
- Mișcare dimineața sau o plimbare în aer liber – activitatea fizică și expunerea la lumină ajută organismul pentru a îi reconfirma că este momentul să se revigoreze, iar expunerea la lumină contribuie la stagnarea producției de melatonină.
Sper că ți-au fost de folos aceste informații!
Pe curând! 😊

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns